Vajúdtak a hegyek és egereket szültek! Valahogy így tudnám összefoglalni a pedagógus zendülés eredményeit. Kiderült, hogy az ördögtől való Orbán és emberei mégis csak konstruktívan képesek tárgyalni a pedagógusokkal. A pedagógus kerekasztal, amelyre Pukli István nem volt hajlandó elmenni, megegyezett a pedagógusokkal, hogy a tananyag mennyiségét csökkentik és Rétvári Bence bejelentette, hogy megszűnik a KLIK.

Azért, hogy ne legyek igazságtalan, valószínűleg a zendülés nélkül nem ment volna ilyen simán az egyezkedés, viszont békésebb lett volna. Pár apró probléma azért mégis adódik. Milyen tananyagot és milyen mértékben fognak csökkenteni? Ezen, ha nem tépik ki egymás haját a tanerők, igen meglepett lennék, de ez már legyen az ő bajuk. Hozzáfűzném, hogy egy normális tárgyalás keretében ennek az elképzelésnek nem feküdtek volna keresztbe az oktatás irányítói. A másik probléma a KLIK. Az iskolának kell fenntartójának lenni, ez megkerülhetetlen. A Fidesz épp azért hozta létre a KLIK-et, mert az állami normatíva nem volt elegendő a fenntartásra. Így a szegényebb települések még szegényebbek lettek, mert hitelből finanszírozták azt, amivel nem bírtak el. Miután a kormány kifizette a települések hiteleit, magához vette az oktatás fenntartását. Valószínűleg ez továbbra is így marad, hiszen az önkormányzatoknak visszaadni a fenntartást annyit jelentene, hogy az iskolák egyszerűen nem működnének. Azért nem működnének, mert az önkormányzatok hitelt már csak szigorú feltételek mellett vehetnek fel. Az állam elgondolása egyszerű és frappáns volt. Magához véve az irányítást, szigorúan szabályozta az iskolák kiadásait. Elméletileg az is működhetne, hogy az önkormányzatok kapják vissza az intézmény fenntartást és az állam annyi pénzt ad, amennyiből működhetnének az intézmények. Ezt a megoldást viszont nem célszerű választani, mivel a gazdálkodást nehézkes lenne ellenőrizni, valamint a központosítással egy helyen akkumlálódnak azok a szakemberek, akik a gazdálkodást jól és hatékonyan tudják irányítani.

Ebből csak az következik, hogy megszűnik a KLIK, de valamilyen új fantázia néven fel fogják támasztani.

Ennek a fényében nagyon visszatetsző a Pukli féle retorika és hangnem, valamint a tárgyalások kategorikus tagadása. Most látszik csak igazán, hogy az egész zendülés nem a gyermekekről és a tanításról szólt, hanem egy megszervezett Orbán kergetési kísérlet volt. A bal és liberális oldal szította az elégedetlenséget és saját politikai céljai érdekében felhasználta és kihasználta a pedagógusokat, akiknek egy része birka módon asszisztált a levitézlett politikai erők (erők? :-)) manipulatív lázongásához. A Fidesz kommunikációjában igyekszik logikusan, észérvekre támaszkodni, de akiket az indulat fűt és akiket bukott politikai csoportok uszítanak, azok nem törődnek a logikával. Mennyivel jobb kéjes élvezettel Orbán cigányozni, mutyizást, lopást kiabálni át sem gondolva azt, hogy egy szűk kis csoport hatalmi ambícióit támogatják ezzel.

A magyar oktatás azért még sem lehetett ezt megelőzően sem csapnivaló, ha a füves Juhász a jövedelméből budai bérelt lakást tud fenntartani (matek) és Szél Bernadett úgy ért az atomerőművekhez, mint Enrico Fermi (fizika)!